Honning (fra germansk: honang = “den gyldne”).
Honning består hovedsagelig af de to sukkerarter frugtsukker (fructose) med ca 40% og druesukker (glucose) ca 35%. Desuden en smule saccharose, som også er en sukkerart, ca 2,5%. Desuden en smule mineraler og vitaminer. Honning må max indeholde 18-20 % vand, da det ellers vil gå i gæring.
Det er honningens indhold af druesukker, der får honningen til at krystallisere. Da raps indeholder en betydelig mængde druesukker, vil denne type honning hurtigt krystalisere, hvis den ikke bliver rørt.
Honningens farve stammer mest fra de blomster, som nektaren stammer fra, og den kan være alt fra hvidgul til grønligt sort. Smagen er på samme måde afhængig af, hvilke blomster, bierne har besøgt.
Honningtyper
Følgende rene honningtyper kan fås på det danske marked:
- Blomsterhonning – (mild i smagen med en fin, karakteristisk duft)
- Skovhonning – (meget mørk, stammer fra ”honningdug”, neutralt sød)
- Lyng- og klokkelynghonning – (mørk og krydret) (krystalliser ikke)
- Urtehonning – (hver krydderurt leverer en mørk og ganske karakterfuld honning)
- Lindehonning – (mild i smagen, lys i farven)
- Rapshonning – (meget mild, meget lys, krystalliserer hurtigt)
- Kløverhonning – (mild, lys og med en blid smag)