Astronomi

Astronomi, “stjernernes lov”,  er videnskaben, som omfatter observation og forklaring af hændelser udenfor Jorden og dens atmosfære. Astronomien regnes for en af de ældste videnskaber, idét man må formode, at de allertidligste mennesker må have bemærket og spekuleret over de himmellegemer, der kan ses med det blotte øje. Det er jo stjerner, planeter, Solen og  Månen, stjerneskud og til tider kometer.

Jeg har astronomien som hobby og har ikke megen forstand på hverken fysik eller matematik. Men jeg var formand for den lokale astronomiforening- Nordjysk Astronomisk Forening for Amatører “NAFA” – og for Urania Observatoriet i Aalborg – fra 2000 – 2011. Jeg sad i bestyrelsen i over 20 år.

Se hjemmesiden www.nafa.dk. Min titel som æresmedlem af NAFA begrundes her:  http://nafa.dk/Historie/Aeresmedlem%20OF.shtml

Jeg har haft mange dejlige timer i selskab med gode astronomivenner og -kammerater og har oplevet fem solformørkelser sammen med Marianne. Se under “ferier“.

Den første solformørkelse har jeg beskrevet her: http://www.nafa.dk/artikler/solform.shtml. Dén bliver aldrig overgået!

Men dette her var da også spændende: Saturnokkultation: http://nafa.dk/Oejeblik/saturnokkultation_25_januar_06.shtml

Jeg var hovedtaleren, da NAFA fik Tycho Brahe medaljen i 2003. http://nafa.dk/Historie/TB-medaljen.shtml

Jeg er meget stolt af min bog, som jeg skrev i godt samarbejde med min ven Per Rieffestahl. Den kan downloades her: http://nafa.dk/urania%20kikkert.pdf

Hvis du gerne vil se mig, kan du se mig – og Urania Observatoriet – her: http://nafa.dk/Film/multimedia.shtml
Se “NAFA i TV2 Nord!.

Og her er historien om, hvordan kunsten kom ind i mit liv: http://nafa.dk/Maria_Dubin/maria.shtml

Jeg kigger mest på Månen, som er let at finde, og som byder på timevis af gode spændende kig! Jeg har tilbragt mange timer både samen med gode venner og alene – kun sammen med min gamle ven, Månen. Du kan downloade et fint måneatlas her: http://www.ap-i.net/avl/en/download

Mit astronomiske udstyr er min konfirmationsgave, en  8 x 40 håndkikkert og en 8″ SCT af mærket Celestron med diverse filtre og okularer.

Hvilken kikkert skal jeg have?

Jeg kan ikke kraftigt nok understrege, at man IKKE skal købe en astronomisk kikkert, før man har haft interessen i mindst 5 år!

Meld jer ind i en astronomisk forening!

Jeg anbefale en almindelig håndkikkert, som astronomisk udstyr!

En god håndkikkert er guld værd både som astronomisk udstyr, som partner ved gåture og “ved fuglebrædtet”. Og den vil være en trofast følgesvend livet igennem.

DEN BEDSTE KIKKERT ER DEN, DU BRUGER!

Lidt nørderi:

Udgangspupillen, forstørrelsen og POV er de væsentlige ting, man skal tænke på, når man køber en kikkert.

Udgangspupillen fås ved at dividere forstørrelsen op i diameteren. Fx har en 7 x 50 kikkert en forstørrelse på 7 gange og en diameter på 50 mm.

50 divideret op i 7 er ca 7.  Derfor har en 7 x 50 mm en udgangspupil på 7 mm. Udgangspupillen kan ses som en lysplet på okularet, når man retter kikkerten mod et lyst sted (IKKE DIREKTE MOD SOLEN!) Menneskets pupil er – når den er størst – 6 mm. Man kan derfor ikke udnytte fx en 7 x 80 kikkert, hvor udgangspupillen vil være 80:7 = 11,4.

Omvendt giver en 10 x 32 en udgangspupil på 3,2 mm, hvilket er for lidt. Billedet man ser er for mørkt.

Man skal altså have en kikkert med en udgangspupil tæt på de 5. Gerne lidt større, da det derfor er lettere at få øjnenes pupiller til at passe overfor kikkertens udgangspupiller.

En klassisk astronomisk håndkikkert er 10 x 50. Men jeg synes selv, den forstørrer for meget, da jeg ryster på hånden. Min egen 8 x 40 synes jeg faktisk også forstørrer for meget. Men den har en dejlig håndterlig størrelse. Jeg ønsker mig en 6 x 36 mm kikkert, men den er svær at finde.

POV betyder Point Of View og er synsfeltet. Det kan der også regnes på, men det skal være så stort som muligt og dermed vidvinklet.

Slutteligt er en moderne kikkert kendetegnet ved to parallelle tubus. Det ser smart ud, men er en svær konstruktion rent optisk. Den vil derfor være dyrere end den gammeldaws.

Jeg vil anbefale en 7 x 50 i klassisk udformning og med back 4 prismer. Hvis du passer godt på den – og køber en ordentlig kvalitet, har du hermed en følgesvend for livet