Vores honning

 

Om  honningen:

Jeg sælger presset, flydende, urørt, ubehandlet og uopvarmet honning.

Det er sådan bierne foretrækker at spise det, og de er jo eksperterne!

Sammenlign honning fra Kærby med jordbær: mormors  jordbær  er altså ikke det samme som frosne jordbær!

 

IMG_0896

Der er mange – mig selv inklusiv – der ikke er så vild med en klassisk dansk honningmad. Men har I prøvet at få morgenmad sydpå? Yoghurt  med flydende honning? Det er den type honning, jeg sælger! Og selv om den er flydende, kan den sagtens kommes på en ostemad – lidt af gangen. Det er godt!

VIGTIGT: Da honningen er urørt vil den krystallisere med tiden! (Se længere nede!)

Dette er altså uopvarmet, urørt og ubehandlet honning, som hovedsageligt er indsamlet i haverne i Kærby.  Men bierne kan flyve op til 2 km, hvis de finder et helt perfekt sted, så  den helt præcise sammensætning af honningen er biernes hemmelighed!

At den er urørt vil betyde, at den på et tidspunkt krystalliserer. Sukkerkrystallerne i honningen samler sig, og honningen bliver fast. Samtidig kan man mærke sukkeret som i stødt melis. Derfor er det bedst at bruge den hurtigt, men normalt holder vores honning sig flydende til årsskiftet. Dette afhænger af, hvor bierne har samlet nektaren, idet fx. raps får honningen til at krystallisere meget hurtigt. Og da der ikke er megen raps i Kærby, holder vores honning sig flydende længe, men altså ikke ubegrænset.

Bevægelse/omrøring fremmer krystalliseringen! Det er derfor vigtigt, at honningen ikke vendes for meget.

(Jeg plejer at lade flasken “stå på hovedet”!)

Hvis honningen krystalliserer, kan den stadig spises! Det er altså ikke en fejl ved honningen, og den er stadig spiselig.

Hvis man ikke kan lide det, kan man lægge honningen på varmeapparatet til den er håndvarm, så er den flydende igen! Smagen er dog ikke den samme.

Hvis I har købt en større portion honning, kan I simpelthen lægge flaskerne i fryseren. Så udsættes procesessen noget. Men ikke ubegrænset!

Så vores råd til jer er, at I spiser honningen hurtigt. Fråds i det, så dyrt er det altså heller ikke! Jeg sætter en dato med “bedst inden”, som er ½ år efter tappedatoen.

Der er mange, der spørger om, hvor lang tid honning kan holde sig. Når man ser bort fra krystalliseringen, kan den holde sig længe. Læs blot her: “Dengang da dronning Tyi’s familiegrav blev åbnet fandt man en krukke honning, der endnu var delvist flydende og hvis fulde smag og aroma var bibeholdt. Honningen havde stået i graven i tretusind og trehundrede år”.   Og så skal vi skrive “bedst inden” eller “mindst holdbart til”…!

Der er også en del, der gerne vil vide, hvorfor den udenlandske honning holder sig flydende. Mit bedste bud er, at den har været opvarmet. Det er næsten kun lyng- og klokkelynghonning, som ikke krystalliserer, hvis den ikke har været opvarmet. Ved opvarmningen går mange smagsnuancer tabt!

Det er derfor, jeg ikke gør andet ved honningen end at si den.

 

Presset, uopvarmet, urørt og

ubehandlet

SOMMERHONNING.

Lavet af bier i vores have i Kærby!

Ole og Marianne, Aalborg.

www.spolen.dk

DBF kontrolnr. 48660

Hvis honningen krystalliserer, opvarmes den let.

Bedst inden _________.

Høstet og tappet 6 måneder før denne dato.

Honning, som bierne spiser det.

Vidste du at:

  • “man aldrig ved, hvad en bi tænker”. Peter Plys
  • af de 8 kg honning bierne fremstiller går de 7 kg til bifamilien
  • et bistade kan producere 50 kg honning – til biavleren. (I 2014 fik jeg 180 kg fra mine tre stader!)
  • en bi kan flyve 30.000 km på én liter honning
  • bier besøger et væld af vilde blomster, buske og træer og sikrer bestøvningen af disse. Så husk at når du køber lokal honning, gavner du vores lokale natur.
  • det er bierne, som er honningproducenten. Vi tager honningen fra dem, presser den nænsomt, sier den én – to gange og kommer den på flasker.
  • der er stor forskel på, om honningen er samlet om foråret eller i løbet af sommeren. Forårshonningen i 2014 var vild og voldsom i smagen. Flere syntes, den var FOR kraftigt smagende! Sommerhonningen er mere mild, men er samtidig dejlig aromatisk.
  • det er en alvorlig ting at være honningproducent! Se her:
  • “Hvis nogen findes med forfalsket honning, og denne ikke kan forsvare og rense sig, skal han have sit liv forbrudt, og honningen skal brændes og fortæres af ilden”.  (Ribe Ret, 1269)