Sværmning

At bierne sværmer er faktisk deres natur!

Det er vi biavlere ikke så interesserede i, da bierne tager en masse honning med, sværmen tager en stor del af bifamilien med og den tilbageblevne familie skal starte forfra – med en ny dronning.

På den anden side må det være en fantastisk oplevelse at overvære!

Jeg har ikke set sværmningen, men  i 2013 – hvor ALT gik galt – havde jeg den store oplevelse at høre dronningerne tytte og dutte.

Bierne sørger altid for, at der bliver udruget adskillige dronninger. Når den første er kommet ud af kokonen udsender den en bestemt lyd: den “tytter”. Dronningerne som ligger i deres dronningeceller svarer med en “Dutte-lyd”. Derefter kommer den nyudklækkede dronning farende, og slår dem ihjel! Hvorfor de forsvarsløse dronninger sådan gør opmærksom på sig selv, ved jeg ikke. Umiddelbart er det jo ret dumt!

Men jeg hørte altså lydende, som kan høres flere meter væk!! Dét var – også – spændende!!

 

Som nævnt er det biernes natur at sværme. Det er sådan, de formerer sig i naturen.

Det er den gamle dronning, som tager en del af bifamilien med. Men det er faktisk ikke dronningen, som ønsker at sværme. Det er arbejderbierne!

På et tidspunkt holder de simpelthen op med at fodre hende. I stedet begynder de at puffe til hende! Dronningen er ikke i stand til at flyve, mens den er i æglægning. Den er ganske simpelt for tyk. Så når bierne planlægger at sværme, sætter de dronningen på kur.

 

Der arbejdes på siden