2016

14. december

Der har været et ganske lille nedfald af varroa – i varroaskufferne.

Til gengæld var der påfaldende forskel i de tre stader: I 1, med “buckfas-tbierne” var der ingen aktivitet. I 2 med Lingustica-bierne var der meget lidt aktivitet med få døde bier ved flyvebrædtet, hvor bierne jo smider de døde kammerater ud.

I 3 med Carnika-bierne var der masser af døde bier på flyvebrædtet! Det er et sundhedstegn, at bierne smider døde bier ud!

12. december

Bienenwohl i 1 og 3. Alle tre familier har det godt.

24. september

Fjernet det resterende foder, varroabehandlet med  Bienenwohl og puttet bierne med en ekstra “dyne”. Så nu må vinteren godt komme, så det kan blive forår!

19. september

Opfølgning:
Jeg har fodret med 3 – 4 kg med ca 1 uges mellemrum. Vejret er usædvanligt godt med sol og høje varmegrader her i midten af september.
Efter at jeg satte en tavle ned den 30. august kom der en masse dronningeceller! Jeg bestilte derfor en ny Carnicadronning, som bierne har antaget!
Så nu har jeg Ligustica/gulebier i 2, tipoldebarn efter en Buckfastdronning i 1 og en Carnicadronning i 3. Der har været tre dronningeavlere ind over:
2: Willy Svendsen, 1: Ivan Nielsen, 3: Anders Peter Blæsild.
Ivan har ikke været imødekommende. Det har de to andre!
Der er rigtig fin aktivitet i alle tre stader. Jeg fodrede dem i dag – uden bidragt. Det er alle nogle dejlige og rare familier, som jeg kan præsentere og kigge til uden problemer!! Det er sådan, det skal være!
Har myresyrebehandlet.

30. august
Stadig ingen æg i 3 – og ingen dronning at se. ØV! Jeg satte en tavle med åben og forseglet yngel og æg ned. Den tog jeg fra 1, som nu ser normal ud.
Satte varroaskuffe i 1 og 2.
27. august
Afsluttet myresyrebehandling i 1 og 3. 2 er behandlet af Willy Svendsen.
Tilsat en Carnicadronning i 3. Desværre var der kun åbne dronningeceller og ingen æg eller yngel.
Stadig travlt i 1 og fin gang i 2.
De fik alle tre kg foder.
19. august
Da vi skal i sommerhus i næste uge, kiggede jeg til bierne og gav dem mere foder. 4 kg til hver. De havde tømt foderspandene, men nu er der foder i tavlerne, hvad der ikke var før.
Der er fornuftig gang i 2, stadig en frygtelig masse bier i 1 – hvor jeg så æg, åben og forseglet yngel – og rigtig god gang i 3, hvor jeg så åben yngel, forseglet yngel og en tavle med fire flotte dronningeceller. HURRA!  Dronningecellerne var placeret midt på en tavle midt i stadet. Det er altså erstatningsceller. Bierne er ikke tilfredse med den dronning, de har nu, som så bliver dræbt, når der kryber en ny dronning ud. Den kan så ikke nå at blive parret, da der ikke er droner tilbage, men jeg har jo bestilt en, så det kan ikke være bedre!
Jeg fjernede en pollentavle fra 1. Der var lidt pukkelyngel på den. De har to pollentavler nu, og det er rigeligt. Til erstatning fik de to fine jomfrutavler. En blev placeret næstforrest og en bagerst, så de nu har 11 tavler at være på.
17. august
4 kg foder i alle tre stader. Der er stadig en frygtelig masse bier i 1. De sidder op ad siderne.
15. august
Ingen dronningeceller i 3.ØV: Reducerede antal tavler i 1 til de gængse 10 stk og er begyndt at fodre i 1, så jeg nu fodrer i alle stader.
13. augst
Myresyre i 0. Der er stadig en frygtelig masse bier i 0, så jeg er ikke begyndt fodring.
11. august
Startet på indvintring i 3. 4 kg flydende foder og myresyre
10. august
6 kg honning blev det til. Dem beholder vi selv.
Har bestilt en Carnica-bi ved Fredeligebier. dk. Har delt familien i 0, som var ved at sprænge stadet! Og så er jeg ved at flytte opstablingsstadet hen til trugstade 2, som skal være deres hjem. Jeg stopper hermed med optablingsstader! De har fået Apifonda.
Jeg har malet 2 og 3, så det står flot.
3. august
En dronetavle i 0 var fyldt med – droner!
Fik otte bistik, da jeg ville lukke de dumme bier i 0 inde; fandme kl 22. Men hovedparten er lukket inde med Gaffatape. De bliver byttet i morgen. Handelen er er et komplet sæt opstablingsstade med sure bier mod 10 rammer gode bier med en dronning, som er direkte fra en ø-parret gul dronning!
1. august
Så droneslag i 0. Det var ikke rart at se!
7. juli

Høstet årets første honning. Ca 25 kg.
Stein hjalp. Derefter en tur til Niels Jørgen, som slyngede ekstra 1 kg.

28. juni
Kiggede til bierne. Der er en hel del honning, men med udsigt til regnvejr spiser bierne nok hovedparten.
Hønsene fik varroatavlen fra 1. Satte den ned igen, men det er vist overstået for i år.
Holdt foredrag i Aalborg Biavlerforening om min fejefix. Der var mange “unge” biavlere, som var meget interessede. Men også de der fem – otte sure gamle mænd!
21. juni
1. Flyttede 4 pollentavler fra øverste honningmagasin ned i det nederste og trak fire tomme tavler op. Fjernede to felter fra varroatavlen, som der nu er god gang i. Fandt en enkelt tavle med lidt yngel i i nederste honning-magasin. Droneyngel? Satte den øverst, så jeg kan holde øje med den.
Fandt ingen æg, men bierne er rolige, så hvis der ingen dronning er, så er den på vej. Der var stadig plads til at lægge æg, det ser godt ud nu, og stadet er rigtigt tungt!
0. En dronetavle med lidt yngel sad i honningmagasinet. Dronetavlen i yngelmagasinet var der ingen gang i. Jeg lukkede igen. Er sikker på, der er en dronning på vej.
Dronetavlen indeholdt en god del forseglet honning, som jeg høstede og gav til KM, Stein og mine to honningpiger i form af tavlehonning.
10. juni
Har flyttet 3, da der stadig var mange trækbier, som forsøgte at komme ind, selv om jeg havde tapet flyvesprækken omhyggeligt til. Det har tilsyneladende hjulpet! Og der er god lyd i både 0 og 1. To stader passer også fint til mig i år!
9. juni
Det så sølle ud i både 0 og 3, så jeg har tømt 3 og fordelt bier og tavler i 0 og 1. Der blev et par stykker tavlevoks, som jeg har foræret væk på Kærby, et dejligt sted.
Spændende, hvordan det går. Jeg synes, det ser fornuftigt ud!
6. juni
3. masser af honning i varroatavlen, men ingen æg nogen steder
Tog en tavle med æg fra 1.
1. Ingen aktivitet i varroatavlen. Et par tavler med åben og forseglet yngel samt æg.
0. Ingen gang i varroatavlen og ingen æg. Tog en tavle med æg fra 1.
1. juni
Da vi tager på miniferie på Fyn i morgen kiggede jeg til bierne.
3. Fuldt udbygget varroatavle, men ingen æg eller yngel. Så ingen æg, men bierne virkede rolige og godt tilpasse.
1. Fuldt udbygget varroatavle, som de er begyndt at putte pollen i…Ingen æg eller yngel.
Bierne tilbringer en del tid på flyvebrædtet, før de flyver eller går ind.
Så æg på en tavle.
0. Ingen gang i varroatavlen

Alle tre stader samler honning, så mon ikke jeg får en høst?
27. maj
Gjorde som Niels Jørgen foreslog i går:
Satte fire-fem kunst- jomfrutavler i yngellejet og tog yngel/honningtavler og satte i magasinet. Der var flere dronningeceller i 0, som jeg klemte
Så og mærkede dronningen i 1. Det er jeg sgi ikke god til!
26. maj
Stein kom med morgenbrød. Vi hilste lige på bierne, som var ret urolige, så vi lod dem være.
Besøgte Henning Thorup, som jeg jo havde bestilt nogle specialrammer ved. Det havde han desværre ikke helt forstået, men jeg fik da 25 rammer uden klodser.
Desuden fik jeg en voksstrimmel-påfører fra krigens tid
3. Lidt forseglet honning, en smule gang i dronetavlen og to krøbne dronningeceller! Bierne var meget rolige, så mon ikke det løser sig. En del honning i yngellejet. En forseglet yngeltavle, sikkert fra 0.
1. Så en umærket dronning, som jeg ikke nåede at fange. Men jeg så også æg. Dog ingen gang i dronetavlen. En hel del forseglet honning i yngellejet
0. En forseglet dronetavle. De to andre felter var tomme. Godt med yngel. Tog to yngeltavler og kom dem op i magasinet, som stadig er gabende tomt.
De er ved at opføre sig ordentligt.

19. maj
Besøg/konsultation af Niels Jørgen. Han kunne heller ikke finde dronninger i 1 og 3. Han var ikke tilfreds med, at jeg var startet med lodret dronningegitter. Jeg skal være udlært, før jeg kan experimentere, lød det. Det er jo nok rigtigt.

12. maj
0. masser af sværmceller, fuld gang i varroatavlen. Masser af plads i stueetagen. Ingen gang i honningmagasinet. Så dronningen – og æg.
De er stadig meget aggresive. Karen Marie blev stukket i går! Jeg kørte hende til lægen, da hun tidligere har fået konstateret allergi overfor bistik.
De var igen skidesure. Henvendelse til Flemming Thorsen. Det er først hen i juni, at den sidste vinterbi er væk! Øv.
1. To dronningeceller, som jeg lod sidde, da der var fuldt udbygget dronetavle, men ingen æg. Moderat antal bier og en del pukkelyngel. Så ikke dronningen.
3. Havde taget en tavle med dronningeceller fra 0. Den satte jeg heri.
Ingen aktivitet i dronetavlen overhovedet. Så ingen dronning og ingen æg.
Øl i haven er udelukket. Nu en time senere kommer de farende, så snart jeg viser mig!
2. maj
0, alt vel. Få droner i dronetavlen.
1. ivrig flyvning, men ikke mange bier. Tog en yngeltavle fra 0 for at forstærke familien. Ingen gang i dronetavlen.
3   Ivrig flyvning, men ingen gang i dronetavlen.

Så ingen dronninger overhovedet og heller ingen æg. Kun åben yngel og forseglet yngel.

25. april
0, her går det forrygende. Tømte varroatavlen, som hønsene fik. Så dronningen.
1, ikke meget liv. 3 det samme. Jeg forstærkede dem begge med 1 tavle hver, som jeg tog fra 0 – med æg, åben og forseglet yngel. Ingen gang i varroatavlen ved 1 og 3.
20. april
0 her går det godt. Satte honningmasin på og tømte varroatavlen.
1. fem tavler med bier. Satte alligevel honningmagasin og dronetavle til.
Har lavet lodret dronninggitter.
Do i nr 3.
14. april
Har jo ikke meget forstand på opstabling, men jeg så forleden, at der var rigtig mange bier i 0. Så jeg satte et nyt magasin med kunsttavler under stadet, som så skal så blive det nye vinterleje. Mærkeligt at tænke på. Desuden rensede jeg bunden, som i øvrigt var rigtig pæn!
Jeg lagde en avisside mellem magasinerne og udskiftede en fodertavle med en varroatavle. 8 tavler med yngel og godt med vægt i tavlerne. De har også stadig en rest foder.
Men hold K. hvor blev de sure! Ole var mødt med et par(rigtig gode!)  øl, som vi havde regnet med at drikke i haven. Vi blev klogere!
22. marts
Apifonda i 0, 1 & 3. 0 er den største – og stadig den, som skal op og se til ham dér i dragten…
Har købt et minivoks-dampanlæg brugt på Biforum. Ligeledes en siliconeform til kunsttavlerne.
20. marts
Dronningen i 2 er død. Den var fra 2013. (IN). Ingen aktivitet ved flyvesprækken, og da jeg åbnede var den store familie pludselig blevet meget lille. Ingen klatter indvendig, så jeg er ikke bange for sygdom.
Fin aktivitet ved flyvesprækken i de andre familier. Jeg giver Apifonda i 0 og 1 i morgen, hvor det er fint vejr.
15. marts
10 grader i skyggen. Solskin og vindstille.
Der var aktivitet ved alle husene, så jeg så lidt til dem.
3. Der var – igen – mange klatter på flyvebrædtet.  Der var god aktivitet og ingen grim lugt indefra stadet. Vaskede flyvebrædtet for tredje gang.
De fik en lun pakke Apifonda.
1. Så rigtig fornuftig ud. Ikke voldsom aktivitet, men en god størrelse på familien.
2. Der lå igen rigtig mange døde bier i bunden, som jeg fjernede.Det er stadig en stor familie
0. Kiggede og lukkede. Ser god ud. Spændende om de lærer at opføre sig ordentligt! Det er jo den familie, jeg fik af Jens og Evy og som var så sur sidste år, hvorfor jeg købte en ny dronning til den fra biavler Flemming Thorsen. Ligesom 20. februar var der “mest gang i den” ved flyvebrædtet her!
Jeg lagde 0,2 mm plastik i staderne 1 – 3 og fjernede plexiglas og propolisgitter.
Bierne slæber pollen ind, hvilket fortæller, at der er yngel. Dé der slæber er gamle bier med slidte vinger. Mange segner lige ved flyvebrædtet. Trist – men naturens orden: “For de gamle der faldt er der nye overalt”…
Og det hjalp da også på humøret.

20. februar
5-6 grader, vindstille og solskin. Åbnede “bagdøren” i trugstaderne. Der lå rigtig mange døde bier i bunden af 2, som jeg fjernede. Det så fint ud i de andre. Et forsigtigt kig til dem viste god aktivitet alle tre stader. Faktisk er 2 den største familie. De sidder stadig i klynge.
Bierne har været på renselsesflugt, kunne jeg se på flyvebrædtet. De er rengjort og skoldede. Årets første bijob!
I opstabling – herefter kaldet 0 = nul eller 0pstabling – var der adskillige bier ude at flyve. Deres flyvespalte er mod syd. Mon det er derfor?
5. januar
Det er pludseligt blevet rigtig koldt, men et forsigtigt kig fortalte, at 3 har det godt. Så det har de andre det nok også godt…